Het weer op Aruba

Het weerbericht op Aruba presenteren is een van de meest saaie loopbanen die je op televisie kunt hebben. Dat komt omdat er vrij weinig variatie in de te melden feiten en voorspellingen zit. Op Aruba ligt de temperatuur immers overdag altijd rond of net iets boven de dertig graden, de meeste dagen verlopen ronduit zonnig en de wind waait vrijwel altijd uit het oosten. Het steppeklimaat van Aruba zorgt voor dit vrij constante klimaat, waarbij weersextremen echt uitzonderlijk zijn. Voor toeristen die op Aruba vakantie willen vieren zijn dit natuurlijk heerlijke gegevens.

Aruba bezienswaardigheden

Aruba is een eiland dat meer te bieden heeft dan zon, zee en strand.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Aruba op een rijtje gezet:
Aruba bezienswaardigheden top 10

Temperatuur

Aruba heeft het hele jaar door te maken met tropische temperaturen. Overdag ligt het kwik altijd tussen de 28 en 34 graden Celsius. Lagere of hogere maximumtemperaturen komen eigenlijk zelden voor op Aruba. Over het algemeen is de periode mei tot en met oktober iets warmer dan de periode november tot en met april. Opvallend is hoe snel de temperatuur stijgt na zonsopkomst. Vaak ligt het kwik twee uur na zonsopkomst al bijna op hetzelfde niveau als de uiteindelijke maximumtemperatuur van die dag. Zodra de zon ondergaat daalt de temperatuur vrij geleidelijk. Pas tegen het einde van de nacht wordt het laagste punt op de thermometer bereikt. Gemiddeld is dit een graad of 23 tot 27.

Klimaattabel Aruba

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 C 24 C 8 uur 6 dagen 39 mm 27 C
februari 30 C 24 C 8 uur 4 dagen 20 mm 26 C
maart 31 C 25 C 8 uur 3 dagen 9 mm 27 C
april 32 C 25 C 8 uur 3 dagen 12 mm 27 C
mei 32 C 26 C 8 uur 2 dagen 16 mm 28 C
juni 33 C 26 C 9 uur 4 dagen 19 mm 28 C
juli 33 C 26 C 10 uur 6 dagen 32 mm 29 C
augustus 33 C 26 C 9 uur 7 dagen 26 mm 29 C
september 33 C 26 C 9 uur 8 dagen 46 mm 29 C
oktober 33 C 26 C 8 uur 10 dagen 79 mm 28 C
november 32 C 25 C 8 uur 10 dagen 94 mm 27 C
december 31 C 24 C 7 uur 8 dagen 82 mm 27 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Wind

Op Aruba waait de wind maar uit n hoofdrichting: het oosten. De enige variaties op de oostenwind zijn een noordoostelijke en zuidoostelijke wind. Deze passaat waait vrijwel altijd over Aruba, hoewel er zeker ook dagen zijn dat de wind amper merkbaar is op het eiland. Op dit soort dagen stijgt de gevoelstemperatuur omdat het afkoelend effect van de wind wegvalt. Wie Aruba weleens bezocht heeft die zal dit ongetwijfeld herkennen. De gemiddelde windsnelheid op Aruba ligt tussen de 6 en 9 meter per seconde. Je merkt op Aruba een zeer duidelijk verschil in de aanwezigheid van de wind aan de noordoostkust en de zuidwestkust. Aan het noordoostkust is de wind duidelijker voelbaar. Je ziet hier ook hoe de wind invloed heeft op het landschap. Aan de westelijke en zuidelijke kusten, waar de zandstranden te vinden zijn, is er eerder sprake van een aangename bries dan van serieuze wind.

Een voordeel van Aruba is dat het eiland zeer zelden last heeft van het orkaanseizoen dat het Caribisch gebied jaarlijks van juli tot december teistert. Dat komt door de ligging op twaalf graden ten noorden van de evenaar, waardoor orkanen en tropische stormen eigenlijk Aruba bijna niet kunnen bereiken.

Neerslag

Wie denkt dat het op Aruba zelden regent, die heeft het mis. Op Aruba valt gemiddeld 400 tot 500 millimeter neerslag per jaar. Dat is altijd in de vorm van regen. Sneeuw of hagel komt niet voor op Aruba. Opvallend voor Aruba is dat het weer zich weinig aantrekt van klimaatstatistieken. Zo is het goed mogelijk dat het ene jaar er minder dan 250 millimeter regen valt, terwijl in een ander jaar er bijna duizend millimeter hemelwater naar beneden komt. Zo kan het op Aruba soms wekenlang droog zijn, terwijl je als je pech hebt te maken kunt krijgen met een grotendeels regenachtige week op Aruba. De kans hierop bestaat in de periode oktober tot en met januari. Gedurende de rest van het jaar is die kans veel kleiner. In de tweede helft van het jaar is ook de kans op (soms heftige) onweersbuien groter dan in de eerste helft van het jaar.

Zonneschijn

De zon schijnt zeer uitbundig op Aruba. Gemiddeld worden er acht tot tien zonneuren per dag geregistreerd. Aruba is hiermee het zonnigste eiland van de Cariben. Niet voor niets dat het vooral zonzoekers zijn die richting Aruba vliegen. De maanden juni, juli, augustus en september zijn net iets zonniger dan de rest van het jaar. Houd er rekening mee dat met zonnig weer niet bedoeld wordt dat de hemel strakblauw is. Het is het aantal uren dat er geen wolken voor de zon te zien zijn. Gemiddeld is het veertig procent van de tijd licht, gemiddeld of zwaar bewolkt. De overige zestig procent van de tijd is het (vrijwel) onbewolkt op Aruba.

Beste reisperiode

Aruba is een bestemming waar je het hele jaar naartoe kunt gaan. Iedere maand van het jaar is het warm, overwegend zonnig en is de kans op neerslag niet al te groot. Voor Amerikanen is Aruba vooral een winterzonbestemming, waardoor de duurdere weken in het winterseizoen te vinden zijn. Dure periodes zijn de weken rondom Kerst en Oud & Nieuw en de maand februari. Januari, maart en de weken tijdens de feestdagen in april en mei zijn ook duurder dan andere weken. De periode vanaf eind mei tot de week voor kerstmis zijn in de regel het goedkoopste.

Als je kijkt naar de combinatie prijs en weer dan is juni ene uitstekende maand, gevolgd door juli en augustus. Het enige nadeel van de maanden juli en augustus is dat de vliegtickets naar Aruba ronduit duur zijn. Zodra het Nederland schoolvakantie is, schieten de vliegticketprijzen omhoog.

Meer info over Aruba

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Aruba:
Aruba toerisme
Aruba informatie
Aruba informatie
Aruba weer & klimaat
winterzon op Aruba

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy