Reizen naar Aruba

Aruba ligt hemelsbreed op bijna 8000 kilometer afstand van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. De meeste toeristen die vanuit Nederland of BelgiŽ naar Aruba reizen die doen dat per vliegtuig. Een deel van de toeristen bezoekt door middel van een cruise Aruba, waarbij het verblijf op Aruba vrijwel altijd beperkt is tot ťťn dag. Omdat Aruba een eiland is, is met de auto of trein naar Aruba reizen onmogelijk. CommerciŽle veerdiensten tussen Aruba en omringende landen zijn er niet. Per veerboot naar Aruba reizen is daarom niet mogelijk.

Aruba bezienswaardigheden

Aruba is een eiland dat meer te bieden heeft dan zon, zee en strand.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Aruba op een rijtje gezet:
Aruba bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Aruba

Vanuit Nederland zijn er twee manieren om naar Aruba te vliegen: rechtstreeks met KLM of TUI (met een mogelijk tussenlanding op een heen- of terugweg) of met een overstap via de Verenigde Staten. Een rechtstreekse vlucht met TUI of KLM duurt ongeveer negen tot tien uur als je naar Aruba toe vliegt. Op de terugweg heb je vaak wind mee, waardoor de vluchttijd aanzienlijk verkort wordt. Soms vlieg je zelfs binnen acht uur terug naar Amsterdam. Vlieg je via Amerika dan loopt de totale reisduur vaak op naar 15 tot 18 uur inclusief de overstap in de VS.

De prijzen tussen KLM en TUI liggen over het algemeen niet zover uiteen. Wel is er vaak een verschil in beenruimte, bagageregels en extra's die je tegen betaling af kunt nemen. Kijk als je vliegtickets naar Aruba met elkaar vergelijken dan ook goed naar wat er nog bijkomt tijdens of voor je reis. Op de site www.vliegticketaruba.info wordt hier dieper op ingegaan.

Vanuit BelgiŽ naar Aruba

Belgen kunnen niet rechtstreeks vanuit BelgiŽ naar Aruba vliegen. Zij kunnen eerst per trein naar Schiphol reizen om vervolgens met KLM of TUI naar Aruba te vliegen. Ook is het mogelijk om een KLM-ticket te boeken waarbij je met KLM eerst vanaf Brussels Airport naar Schiphol vliegt om vervolgens over te stappen op de intercontinentale vlucht richting Aruba. Vanuit BelgiŽ kun je er natuurlijk ook voor kiezen om via de Verenigde Staten naar Aruba te vliegen.

Aruba Reina Beatrix International Airport

Het internationale vliegveld van Aruba ligt redelijk centraal op het eiland. De luchthaven ligt ten zuidoosten van de hoofdstad Oranjestad. Het vliegveld zelf stamt uit 1935, maar de terminals stammen uit het begin van de huidige eeuw. Voor vluchten vanuit en naar de Verenigde Staten is er een speciale terminal. Wie naar de VS reist die gaat hier al door de immigratie heen, wat je tijd scheelt bij aankomst in Amerika.

Er zijn drie manieren om vanaf de luchthaven naar je bestemming op Aruba te reizen: per taxi, met de bus of met een (huur)auto. Taxi's staan te wachten bij de luchthaventerminal. Ze brengen je tegen een vast tarief naar de verschillende locaties op het eiland. Houd er rekening mee dat er voor koffers een toeslag per koffer geldt. De bussen van Arubus verbinden de luchthaven met de busterminal in Oranjestad. Ga naar de website van Arubus voor actuele routes en tijden. Op de luchthaven zijn ongeveer tien verschillende autoverhuurbedrijven actief. De kantoren/loketten zijn te vinden direct bij de Arrivals Terminal. Er zijn daarnaast ook nog een stuk of vijf autoverhuurders die de klanten ophalen bij het vliegveld en ze vervolgens meenemen naar hun kantoor vlak bij de luchthaven.

Taxi's

Op Aruba zijn volop taxi's beschikbaar. Het is op Aruba vrij ongebruikelijk om je hand op te steken om een taxi aan te houden. Meestal bestel je telefonisch een taxi (of laat je dat het hotel of restaurant doen). Op een aantal plekken staan taxi's op klanten te wachten, zoals bij de internationale luchthaven, in het centrum van Oranjestad en bij sommige hotels.
De taxi's op Aruba rijden niet met taximeters, maar werken met vaste tarieven op basis van afstand. Deze tarieven worden door de overheid vastgesteld. Het minimumtarief is $ 6,00 (Afl. 10,00). Tijdens de nacht (23:00 tot 07:00 uur) en tijdens zon- en feestdagen geldt er een toeslag. Het is taxichauffeurs niet toegestaan om af te wijken van de officiŽle taxitarieven.

Bus

De bus is een goedkope vorm van openbaar vervoer op Aruba. De buslijnen worden geŽxploiteerd door Arubus NV. In Oranjestad is er een busterminal. Buslijnen 1, 2, 2A, 2B, 2C, 3 en 3A rijden via verschillende routes van Oranjestad naar San Nicolas. Buslijn 8 gaat ook naar San Nicolas en heeft en stop bij de internationale luchthaven. Buslijnen 10, 10A en 10B rijden naar de lowrise en highrise hotels. De bussen op Aruba zijn populair, efficiŽnt en goedkoop.

Huurauto

Autorijden op Aruba is doodeenvoudig, dus waarom geen auto huren als je vooral ook iets van het eiland wilt zien? De kans is groot dat je geen auto voor de hele vakantieperiode nodig hebt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een auto voor ťťn of meerdere dagen te huren. De prijzen voor huurauto's op Aruba kunnen aardig uiteenlopen. Niet alleen de categorie van de auto heeft hier invloed op, ook het seizoen, de huurperiode en de huurvoorwaarden beÔnvloeden de prijs die je betaalt. Als je de noordoostelijke kant van het eiland wilt bezoeken dan adviseren we om een vierwielaangedreven terreinwagen te huren. Niet alleen is het oncomfortabel om met een normale auto buiten de verharde wegen te rijden, vaak is het ook niet toegestaan als je geen 4x4 huurt.
Op de pagina auto huren op Aruba lees je veel tips over een auto huren op Aruba.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Fietsen op Aruba

Aruba ontpopt zich steeds meer als een fietseiland. Er zijn verharde fietspaden aangelegd op diverse plekken op het eiland, zoals langs de kustlijn van Eagle Beach en in Paradera langs de hoofdweg bij de Casibari rotsformaties. De noordkust van het eiland leent zich uitstekend voor tochten met een mountainbike. Er zijn hier paden te vinden die bestaan uit rotsachtige ondergrond en zand. Waar de noordkust nog overwegend vlak is, daar biedt het nationale park Arikik wat meer uitdaging voor sportievelingen. De hoogteverschillen in combinatie met voldoende offroad paden zorgen voor leuke fietstochten.

Er zijn verschillende bedrijven te vinden die fietsen verhuren of georganiseerde (MTB) fietstochten aanbieden. Vraag ernaar bij de conciŽrge van je hotel of bij de lokale reisleiding. Zij weten je de juiste adressen voor fietsverhuur en fietstochten te geven.

Meer info over Aruba

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Aruba:
Aruba toerisme
Aruba informatie
Aruba informatie
Aruba weer & klimaat
winterzon op Aruba

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy